Home » Hibiscus syriacus

Hibiscus syriacus

Een verscheidenheid aan kleuren en vormen

Hibiscus syriacus-cultivars zijn erg populaire heesters. Ze zijn bladverliezend en dicht vertakt. Ze kunnen wel 4 meter hoog worden. De bloemen staan alleen en zijn enkelvoudig of half tot geheel gevuld. Vaak zijn een aantal meeldraden vergroeid tot bloemblaadjes. In de kasteeltuin van Hemmen staan meer dan 65 verschillende Hibiscus syriacus cultivars. Hele oude en ook hele nieuwe cultivars.

Oude cultivars

Van de oudere Hibiscus syriacus-cultivars is bijvoorbeeld de Hibiscus syriacus ’Woodbridge’ uit 1928 een bekende en veel geteelde Hibiscus met enkele, rozerode bloemen en een rood hart. De bloei is langdurig en rijk.

Chiffon-reeks

Van de nieuwere Hibiscus syriacus-cultivars staan er veel van de zogenaamde Chiffon-reeks. Dat zijn planten met halfgevulde bloemen in verschillende kleuren zoals magenta, blauw en roze, met een sterke groei. Dr. Roderick Woods heeft veel cultivars van de Chiffon-serie veredeld en op de markt gebracht. De bloemen van zijn Hibiscus syriacus-cultivars bloeien langdurig, namelijk van juli tot en met september. Het zijn maandenlang blikvangers in de Kasteeltuin van Hemmen. De planten hebben over het algemeen stevige, opgaande takken. Enkele cultivars uit de Chiffon-reeks, die in de kasteeltuin staan, zijn:

  • ’Notwoodone’ LAVENDER CHIFFON, lavendelkleurige bloemen.
  • ’Notwoodtwo’ WHITE CHIFFON, witte bloemen.
  • ’Notwood3’ BLUE CHIFFON, diepblauwe bloemen.
  • ’Jwnwood4’ PBR PINK CHIFFON, roze bloeiend.
  • ’Rwoods5’ PBR MAGENTA CHIFFON, magentakleurige bloemen.
  • ’Rwoods6’ PBR STARBURST CHIFFON, opvallend door de donkerroze kleur in het hart en de zachtroze kleur aan de rand.

Boom- en zuilvormen

Hibiscus syriacus kent ook bomen en zuilvormen. Deze zijn als boom te telen. In de Kasteeltuin van Hemmen staat onder andere: Hibiscus syriacus ’Gandini Santiago’ PURPLE PILLAR, met halfgevulde, roze bloemen en is een zeer smalle zuilvorm. ’Resi’ is ontstaan uit een kruising en staat als boomvorm in de kasteeltuin. De bloemen zijn mauve met een donkerrood hart en enkel. Ze zijn erg groot, namelijk wel 12-15 cm. Kom langs in de Kasteeltuin van Hemmen tijdens een wandeling in de Betuwe en laat u inspireren door de verscheidenheid aan kleuren en vormen van Hibiscus syriacus.

Hibiscus syriacus
Hibiscus syriacus ’Rubis’
Hibiscus syriacus ’Notwoodone’ LAVENDER CHIFFON
Hibiscus syriacus ’Notwoodtwo’ WHITE CHIFFON